09.08.13

Latgaļu vārda svētki
21. un 22. septembris

22. septembris ir Baltu vienības diena. Āraišu arheoloģiskais muzejparks un Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrība aicina šo dienu veltīt senajiem latgaļiem, jo aprit 900 gadi, kad pieminēts seno latgaļu vārds. Nestora hronikā „Pagājušo laiku stāsts”, kas datēta ar 1113.gadu pirmo reizi vārdā saukti latgaļi un Latgaļu zemes nosaukums.
Atzīmējot šo notikumu 21. septembrī Āraišu arheoloģiskā muzejparkā ikviens interesents tiks iepazīstināts ar stāstiem par seno latgaļu apģērbu un rotām, seno latgaļu karavīru bruņojums, seno latgaļu dzīves vietām Vidzemes reģionā un seno latgaļu apbedījumiem. Pasākuma ietvaros notiks seno latgaļu tērpu modes skate ar pētnieces Iritas Žeieres komentāru. Vēstures kopu demonstrējumu, kas saistīti ar seno latgaļu ikdienu, sadzīvi. Pasākumu noslēgs Dzērbenes folkloras kopa „Māras bērni” ar Vakarēšanu, kurai pamatā ir Dzērbenes apkārtnē savāktais folkloras mantojums.

            Aicinām vēstures rekonstrukcijas klubus un kopas pieteikt savu dalību latgaļu tērpu modes skatē un sadzīves ainu demonstrēšanā līdz 10. septembrim. 

                                 DALĪBNIEKU ANKETA IR ŠEIT  -   *docx      

  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru